Ruud Zielhorst begon zijn pianolessen als zevenjarige leeftijd. Marlies van Gent bereidde hem voor op het conservatorium. Zijn Bachelorstudie piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag heeft hij afgesloten bij Ellen Corver. Hij studeert momenteel verder aan de Folkwang Universiteit in Essen bij Evgeny Sinaiski, Yannick Rafalimanana, Xaver Poncette en Henri Sigfridsson. Zijn focus ligt daarbij op de kamermuziek met strijkers en zangers. In 2016 was Ruud aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag werkzaam als correpetitor in de lessen drama.
Ruud Zielhorst viel in de prijzen bij oa het Princes Christina Concours en speelt in kamermuziekverband samen met Nikolau Ratchev ( viool ), Skyste Diksaityte  ( viool ) Anna Maria Wunch ( altviool ), Emily Wittbrodt ( Cello ), Garwyn Linnell (cello) en  Molly Wreakes ( hoorn ). Met Vera Fiselier en met Emily Dilewski werkt hij samen aan liederen en operarepertoire.  Met Maria Fiselier heeft Ruud in 2015 liederen van Mattheu Dijker opgenomen, wat resulteerde in de CD ‘De Waanzin van deze Wereld’. Hij was pianist in het Nationaal Jeugd Orkest, het Nieuw Kamer Orkest en bij Ensemble Royaal. Ook speelde hij samen met een aantal koren waaronder Kamerkoor Ad Parnassum, het Nederlands Zangtheater en Kamerkoor Kwintessens.
Ruud nam deel aan masterclasses van oa Tatiana Zelikman, Igor Roma, Nata Tsevereli, Paul Komen. Hij volgde ook lessen bij Naum Grubert en Paulo Giacometti.