Biografie

©Nadia Sarycheva

Ruud Zielhorst sloot zijn Bachelorstudie af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en deed daarna de Master Kamermuziek aan de Folkwang Universität der Künste te Essen bij Evgeny Sinaiski en Yannick Rafalimanana. Daarna vervolgde hij zijn studie met de Master Liedbegeleiding bij Xaver Poncette, eveneens te Essen. 

In 2019 werkte Ruud als gastrepetitor aan verschillende Duitse theaters:

In Hagen werkte hij aan de opera ‘Viva Verdi’, waar hij ook een uitvoerende rol had in de voorstelling. Zijn interesse in het werken met zangers leidde tot een stage aan het Aalto-theater te Essen, waar hij aan Cosi fan Tutte werkte, onder muzikale leiding van Tomas Netopil. Bij de Ruhrtriennale in Bochum was Ruud werkzaam als repetitor voor de voorstelling Evolution. Hij werkte daar aan Ligeti’s Reqiuem, in samenwerking met het Bochumer Symphoniker, State Choir of Latvia en het ‘Proton theatre of Budapest’. In september 2019 werkte hij aan ‘Ein Fest für Mackie’, een muzikaal theaterstuk van Schauspielhaus Bochum. Dit werd geregisseerd door Johan Simons, met muzikale uitvoering van het Bochumer Symphoniker, onder leiding van Steven Sloane. 

Met Maria Fiselier heeft Ruud in 2015 liederen van Mattheu Dijker opgenomen, wat resulteerde in de CD ‘De Waanzin van deze Wereld’. Hij was pianist in het Nationaal Jeugd Orkest, het Nieuw Kamer Orkest en bij Ensemble Royaal. Ook speelde hij samen met een aantal koren waaronder Kamerkoor Ad Parnassum, het Nederlands Zangtheater en Kamerkoor Kwintessens. Ook was hij een van de begeleidende repetitoren bij de repetities van de Meezingconcerten van het Groot Omroepkoor. 

Ruud nam deel aan masterclasses van oa Tatiana Zelikman, Igor Roma, Nata Tsevereli, Paul Komen. Hij volgde ook lessen bij Naum Grubert en Paulo Giacometti.